news-details
Kultura

Alternative kulturi su pogubnije i od korone

Izvor, foto: Pobjeda  

Autor: Svetlana Višnjić

 Jedan od najznačajnijih crnogorskih festivala, i jedan od rijetkih međunarodnih – „Purgatorije“ ove godine će 15 godina postojanja obilježiti domaćom produkcijom.

Ovaj festival mediteranskog teatra u Tivtu je međunarodni festival - počev od selekcije, članova žirija, selektorke, ukupnog programa. Kao takav, pod posebnim je režimom organizacije i opterećenjem, te zbog korone dijeli sudbinu svih manifestacija takve vrste.

- Iako na izvjestan način jubilarne, 15. „Purgatorije“ ove godine svodimo na prostor Crne Gore, domaće snage i produkciju, te kraj jula i avgust kao vrijeme njihovog održavanja-rekao je Pobjedi Neven Staničić, direktor Centra za kulturu Tivat.

On je kazao da neće biti takmičarskog dijela, odnosno predstava koje su selektovane, a trebalo da dođu iz okruženja.

- Centar gotovo u svakom trenutku ima na repertoaru osam do 10 svojih predstava, neke se upravo i vezuju isključivo za igranje u Tivtu i još uvjek predstavljaju ekskluzivitet interesantan pozorišnoj publici – kazao je Staničić.

Skromni jubilej

Ovogodišnja produkcijska poslastica festivala trebalo je da bude predstava „Ćelava pjevačica“ Ežena Joneska u režiji Jagoša Markovića. Međutim, cijela priča je i dalje neizvjesna.

- Realizacija ovog komada trebalo je da promoviše namjeru o osnivanju gradskog pozoriša u Tivtu. Da konačno obilježi novi-stari imidž naše produkcije, s obzirom na to da se u konkretnom slučaju radi o tekstu, prevedenom, uslovno rečeno na bokeljski dijalekt i sa radnjom u Boki. Po onoj narodnoj, o namjeni i suđenosti da se nešto desi, za sada mogu samo da kažem da i dalje nastojimo sprovesti namjenu u zadatom roku, odnosnosno ovog ljeta. Hoće li baš taj datum biti i suđen, objavićemo naknadno – rekao je Staničić.

Jedna od najpopularnijih predstava ovog Centra za kulturu „Bokeški D-mol“ ove godine navršava 20 godina postojanja, pa je već kao rimejk formiran na novoj glumačkoj postavci.

Jubilej će biti obilježen izdavačkom djelatnošću. Festival je pripremio trotomno izdanje

- Ostatak istorijata ćemo predstaviti kroz trotomno izdanje devet naših praizvedbi, tekstova, nastalih po narudžbi i za potrebe tivatske pozorišne produkcije. Kao goste festivala očekujemo naše prijatelje iz Gradskog pozorišta iz Podgorice, Budva grad teatra i eventualno Beogradskog dramskog pozorišta – rekao je Staničić.

Prepolovljene finansije

Ljetnji program tradicionalno obilježavaju tri muzička festivala - Gitar fest, Harmonika fest i Mediteranske note.

- Gitar fest uz zahvalnost svima koji su uzeli učešća, odradili smo onlajn, Harmoniku odložili za oktobar, a Mediteranske note planiramo da održimo od 18. do 22. avgusta. U planu su tri koncerta uz učešće brojnih solista, zvijezde festivala su Nejdžel Kenedi iz SAD-a i Stefan Milenković iz Srbije, kao i Crnogorski simfonijski orkestar – kazao je Staničić.

Pandemija korona virusa je uticala na finansije, a neke alternative, prema riječima Staničića, mogu da budu i pogubnije od virusa.

- Nezaobilazno, i finansije su kao posljedica korone, nadam se samo u ovoj godini, jedan od glavnih kreatora programske politike. Za sada, u našem slučaju, to je pedeset odsto manje od na početku godine planiranih iznosa. Učinićemo sve da ih opravdamo. Od nas u kulturi, po definiciji se i očekuje, razumijevanje i podrška, a mi se po običaju nadamo i da se vrati istom mjerom. Ono što je izvjesno, alternative kulturi su pogubnije i od korone. Sa tim treba živjeti – rekao je Staničić.

*Fptpgrafije: Centar za kulturu Tivat