news-details
Društvo

Sitnicu i Debeli Brijeg za dan prešlo 1 800 putnika

Izvor:RTHN

Granični prelaz Debeli brijeg juče je koristilo 800 putnika, dok je granicu na Sitnici prešlo 1 000. Prva plovila stigla su i u luku Porto Novi, u kojoj je od nedavno i pomorski granični prelaz. Sezonu i veći promet putnika dočekuju spremno na svim prelazima. Fokus će biti na Debelom brijegu koji je prošle godine prešlo blizu 3 miliona putnika, kazao je Siniša Jokić, načelnik regionalnog centra granične policije Jug.

Tokom dva i po mjeseca, koliko je na snazi bio prekid međunarodnog saobraćaja, a granice bile zatvorene, granični prelaz na Debelom brijegu je non stop bio u funkciji. Prešlo ga je 8.000 putnika, a promet robe i prihvat crnogorskih državljana odvijao se nesmetano. Tokom prvog dana od otvaranja granica nije bilo gužve ni čekanja-kazao Siniša Jokić.

-U Crnu Goru je tokom prethodna 24 sata ušlo 800 osoba. Riječ je o turistima iz Njemačke, Švajcarske, Austrije, Mađarske, Slovačke i drugih evropskih država kojima je dozvoljen ulazak u Crnu Goru. Na Sitnici, u istom periodu, imali smo oko 1 000 putnika i riječ je uglavnom o građanima Herceg Novog i Trebinja. Otvoren je i granični prelaz na Kobili, ali je broj prelazaka mali- kazao je Jokić.

Za vlasnike brodova koji uplovljavaju u luku Portonovi, važe određena nova pravila, objasnio je Jokić.

-Ako se radi o plovilima dužim od 50 metara, uplavljavanje trebaju uraditi preko agenta. Za plovila ispod 50 metara dužine, vlasnici imaju obavezu da uplovljavanje najave Upravi pomorske bezbjednosti koja im obezbjeđuje agenta, a mi obavljamo graničnu kontrolu i to funkcioniše bez ikakvih problema, objasnio je Jokić.

Službenici Granične plicije dobijaju iz IJZ spisak država sa kojima je Crna Gora otvorila granice i koje ispunjavaju zadati kriterijum – manje od 25 oboljelih na 100 000 stanovnika. Oni koji stižu iz država koje nisu na listi, moraju se najaviti ambasadama ili konzulatima Crne Gore, objašnjava Jokić.

-Naši i strani državljani koji imaju privremeni ili stalni boravak u Crnoj Gori, a dolaze iz rizičnih zemalja, gdje je stopa oboljelih veća od 25 na 100 000 stanovnika, moraju ići u karantin ili samoizolaciju. Procjenu na licu mjesta obavlja sanitarni inspektor, objasnio je Jokić.

Grupa stranih državljana koja je na Debeli brijeg stigla iz Velike Britanije, sprovedena je uz policijsku pratnju ka granici Crne Gore sa Albanijom.

Turističku sezonu dočekuju spremno, kazao je Jokić, ističući da će fokus biti na najfrekventnijem GP Debeli brijeg koji je prošle godine prešlo blizu 3 miliona putnika.

Osnovna vodilja u kontroli putnika biće zaštita zdravlja građana Crne Gore. Kako je Jokić zaključio, Uprava policije imala je važnu ulogu u sprečavanju unošenja i širenja koronavirusa, zajedno sa ostalim institucijama te u Crnoj Gori danas nema oboljelih i jedna je od prvih korona fri zemalja u Evropi.

*Fotografije: RTHN