news-details
Društvo

Lipska pećina otvorena za posjetioce

Lipska pećina kod Cetinja od ove nedjelje je ponovo otvorena za posjetioce. Kako bi posjete i dalje bile zanimljive, poučne i bezbjedne,kažu iz Turističkog preduzeća Lipska pećina, rad će biti organizovan u skladu sa preporukama N KT.

Kao i prethodnih godina, posjetiocima su na raspolaganju dvije ture. Pećinska tura obuhvata vožnju vozićem od parkinga do pećine i nazad i pješački obilazak uređenog dijela pećine u pratnji obučenih vodiča u ukupnom trajanju od 60 minuta.

- Imaćemo pet polazaka ove ture dnevno sa početkom u 10:00, 11:30, 13:00, 14:30 i 16:00 Avanturistička priča, pored osnovne, obuhvata i dio pećinskih kanala koji se nalaze van uređene staze. Ona je kao i do sada dostupna samo uz prethodnu rezervaciju – ističu iz preduzeća.

 Lipska pećina, kako su kazali, svoju priču priča već šest miliona godina kroz “stalni žubor i kapanje vode”, nastanak i neprestani razvoj mnogobrojnih i raznovrsnih pećinskih ukrasa, kao i suptilne kretnje jedva vidljivih organizama koji su u njoj pronašli svoje prirodno stanište.

- Otkrivena prije 200 godina usljed nesvakidašnjih okolnosti, pećina je predstavljala nepresušan izvor vode za lokalno stanovništvo. Stopama naših predaka danas i mi obilazimo najljepše i najskrovitije kutke crnogorskog podzemlja - zaključili su iz preduzeća.

*Fotografija: Lipa-cave.me