news-details
Sport

Revijalni turniri odlična ideja za promociju vaterpola

Izvor: Pobjeda

-Nemoguće je suvim treningom kvalitetno zamijeniti rad u bazenu, zbog čega nas je, možda, ova pauza, od svih sportista, najviše pogodila. Ali je evidentno, poslije tri sedmice zajedničkog rada, da smo i ovaj period dobro iskoristili. Radili smo na sebi i pratili program. Nije nam bilo lako u početku, a i sam osjećaj je bio specifičan. Lično, kada sam prvi put, nakon pauze, uskočio u bazen, osjećao sam se kao da nikad nijesam bio u bazenu. Ali, eto, krenuli smo, utisak je da smo mnogo brže od očekivanog došli do nivoa da pratimo treninge-ispričao je Stefan Vidović, crnogorski vaterpolo reprezentativac koji je prije nekoliko dana produžio saradnju sa Ortiđom iz Italije.

Reprezentativci su u punom pogonu, radi se dobro, svjesni koliko je važno da iskoriste ljeto zbog obaveza koje ih čekaju u kvalifikacijama za Olimpijske igre, ali i zbog obaveza u klubovima. Nadaju se da će, ako situacija dozvoli, odigrati turnirske utakmice, na koje, možda neće morati dugo da čekaju.

Stručni savjet VPSCG će 3. juna donijeti odluku oko domaćeg prvenstva. Ukoliko se liga ne odigra, možda će se, sa uključivanjem reprezentativaca koji nastupaju u inostranstvu, organizovati revijalni turniri.

-To genijalno zvuči. Nedostaju nam utakmice, a ovakva vrsta turnira donijela bi promociju vaterpolu. Podržavam ideju kojoj je to primarni cilj. Smatram da su takve utakmice potrebne crnogorskom vaterpolu. Ako ideja zaživi, biće pun pogodak, prije svega mislim da će utakmice biti kvalitetne i interesantne. Dobro bi došlo mlađim igračima da igraju pored iskusnijih A reprezentativaca. Svi bi imali benefite od toga-.

Naš reprezentativac je do pauze bio u naletu sa Ortiđom. Mogao je do evropskog trofeja jer je njegova ekipa izborila finale u Evro kupu. Ortiđa je mnogo izgubila sa prekidom, ali Vidović vjeruje da će se sve vratiti sa novom sezonom. Zbog ambicija, korektnog odnosa Uprave kluba i još nekih razloga odlučio je da ostane u Italiji.

-Imao sam nekoliko interesantnih ponuda, ali… Italijanska liga će ponovo biti najjača i to sa osam klubova koji su se fenomenalno pojačali. I još se pojačavaju. Moj klub je na dobrom nivou, napreduje, zadržao je okosnicu, uz jedno ili dva pojačanja. Ima velike ambicije, koliko će biti realne, ne znam. Ali upoređujući se sa drugim ekipama imamo šansu da budemo pri vrhu. Možda sam kao prvi razlog nove saradnje sa Ortiđom mogao da navedem atmosferu i familijarni odnos-.

Još od najranijih vaterpolo dana Vidović je želio da nastupa u Italiji. Ali je, prije nego što je ostvario san, prošao dobru školu u Mađarskoj, tada u najjačoj ligi u kapi Debrecina.

-Imao sam dječački san da odigram sezonu u Italiji. U momentu kada sam napuštao Jadran – Jadranska liga je bila među tri najbolje lige u svijetu. Uslijedio je poziv iz daleko najjače lige u tom trenutku, a potrefilo se da sam stigao u Ortiđu u momentu kada je Italija imla najjaču ligu na svijetu. A tek će od ove godine biti jaka. Igrao sam i sada igram u najboljim ligama na svijetu, možda je to dokaz da, ipak, vrijedim-.

Potez Saveza za pohvalu

Zahvalan je Vidović Vaterpolo plivačkom savezu.

-U teškim vremenima Savez nam je omogućio da se okupimo i radimo u odličnim uslovima. To je ozbiljan potez i potez za pohvalu. Neke reprezentacije još nijesu počele da treniraju. Nedavno su i naši mlađi igrači počeli da rade-.