news-details
Ekonomija

NP Skadarsko jezero spremno dočekuje ljetnju turističku sezonu

 Izvor: Pobjeda

Autor : Vjera Knežević Vučićević

 Nacionalni park Skadarsko jezero spremno dočekuje ljetnju turističku sezonu i nadaju se dobroj posjeti. U redovnim aktivnostima i pripremi za ljetnje mjesece, nijesu ih osujetile ni mjere uvedene sa ciljem suzbijanja pandemnije koronavirusa.

-Zaposleni u Nacionalnom parku su i tokom trajanja pandemije obavljali redovne aktivnosti- čistili su i održavali park, staze…Pri tome smo se ponašali odgovorno i u potpunosti poštovali mjere koje je propisalo Nacionalno koordinaciono tijelo. U akcijama organizovanim sa ciljem zaštite Parka od nelegalnih aktivnosti, registrovali smo 23 lica, koja su procesuirana- saopštio je direktor Nacionalnog parka Skadarsko jezero Nenad Ivanović.

Ohrabruje što je Crna Gora postala prva evropska korona fri država, pa se nadaju da će ovaj dio barskog zaleđa tokom narednih mjeseci posjetiti značajan broj gostiju.

-Sve pješačke i biciklističke staze, kao i vodene površine u Nacionalnom parku Skadarsko jezero spremne su za turiste. Osim toga, pokušavamo da animiramo sindikalna i slična udruženja u državi, nudeći im povoljnosti za grupni obilazak našeg parka, jer, nažalost, ima mnogo građana koji nikada nijesu posjetili niti jedan od pet nacionalnih parkova Crne Gore, a ne zna se koji je ljepši…- ističe Ivanović.

Najvažnije je, kako kaže, da smo zahvaljujući pravovremenim i dobrim mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela sačuvali zdravlje građana. Direktor Nacionalnog parka ukazuje da je sada na svima nama, od brodara, preko izdavalaca smještaja, do ugostitelja, da predanim zalaganjem doprinesemo da što veći broj turista privučemo da posjete kako nacionalne parkove, tako i ostale primamljive lokalitetete u Crnoj Gori.

-Vjerujem da ćemo se sa ekonomskim nedaćama izboriti. Osim domaćih, očekujemo i goste iz regiona, kada to situacija vezano za koronavirus u drugim državama dozvoli. Realno je očekivati dodatno popuštanje mjera koje su još uvijek na snazi- procjenjuje on..

Ivanović podsjeća da je tokom posljednjih dvije godine Nacionalni park Skadarsko jezero bilježio ekspanziju posjete turista iz inostranstva. U prilog tome svjedoči što su 2019. imali duplo veću posjećenost nego što je to bio slučaj 2017. godine.

-Siguran sam da bi ove godine oborili sve rekorde, da nas u tome nije osujetila pandemija koronavirusa… Svako ko je jednom bio na Skadarskom jezeru, ima želju da se vrati. Osim prirodnih ljepota, Nacionalni park obiluje kulturno- istorijskim spomenicima, izvanrednom vegetacijom, atraktivnim pticama… Ne smijemo zaboraviti ni gastronomske specijalitete koji se pripremaju na tradicionalni način i nadaleko poznato krstarenje Skadarskim jezerom u kojem je samo prošle godine uživalo više od 130.000 ljudi- zaključio je Ivanović.