news-details
Ekonomija

Opština Ulcinj od avgusta počinje da vraća milionske kredite

Iizvor: Vijesti

Autori: Samir Adrović, Marija Mirjačić

 Opština Ulcinj u avgustu ove i aprilu sljedeće godine trebalo bi da počne otplatu kredita za projekte koji nijesu odmakli od početka, iako su ugovori o njihovoj realizaciji zaključeni prije više od tri, odnosno pet godina.

Dva kredita od ukupno 25 miliona eura uzeti su uz podršku Vlade, prvi kod Njemačke razvojne banke (KFW) za projekat vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda, a drugi od pet miliona je odobrila Evropska investiciona banka (EIB) za projekat izgradnje fekalne i atmosfersko-kanalizacione mreže.

Za oba kredita, garantovala je Vlada.

Iz Opštine Ulcinj, kojom rukovodi Ljoro Nrekić, nije odgovoreno  “Vijestima” da li će Opština, imajući u vidu situaciju povodom pandemije koronavirusa i dvije blokade računa u posljednjih 365 dana, imati novca za otplatu rata, koje će od naredne godine na godišnjem nivou iznositi dva miliona eura.

Nijesu odgovorili ni kada će početi realizacija projekata, šta je do sada urađeno, kako komentarišu to što je istekao grejs period od tri, odnosno pet godina, a da projekti za koje je novac dobijen nijesu odmakli od početka i ko snosi odgovornost zbog toga.

Prvu ratu od 107 hiljada eura za projekat izgradnje fekalne i atmosferske kanalizacione mreže za naselja Kodre, Bijela Gora, Totoši i Donja Bratica, Opština Ulcinj trebalo bi da plati u avgustu ove godine, jer je istekao trogodišnji grejs period od EIB-a.

Iz MORT-a su “Vijesitma” objasnili da je projekat 16. marta suspendovan do daljeg zbog pandemije koronavirusa.

Petogodišnji grejs period za drugi kredit kod KfW-a za projekat vodosnabdijevanje i odvođenje otpadnih voda, za koji tek teče tenderski postupak, ističe u aprilu naredne godine, kada na naplatu Opštini dospijeva prva rata u iznosu od 900 hiljada eura.

-Biće to jedinstven slučaj, vjerovatno nezabilježen u svijetu, da počinje otplata kredita i to po isteku grejs perioda od čak pet godina, a da praktično nije potrošen ni euro od ukupno odobrenih 25 miliona-kazao je za “Vijesti” bivši odbornik SDP-a Skender Elezagić, koji slovi za finansijskog eksperta.

Ocijenio je da taj podatak na najslikovitiji način pokazuje zapanjujuću nesposobnost svih garnitura koje su vodile lokalnu upravu od 2016. do danas.

Iz MORT-a su objasnili da je ugovor o petomilionskom kreditu zaključen početkom oktobar 2017. godine između ministarstava turizma i finansija, Opštine i podgoričke firme „Project-Consulting“.

Ugovor o izvođenju radova Opština je sa firmom „SPIGA“ zaključila u septembru prošle godine na iznos od 3,36 miliona, a istog mjeseca prošle godine potpisala je ugovor za nadzor nad izvođenjem radova sa firmom “C & S Di Giuseppe Ingegneri Associati Srl” na iznos od 186.610 eura.

U MORT-u su kazali da su izvođaču radova i nadzornom organu, u skladu sa ugovorima, isplaćeni avansi u iznosu od 10 odsto od ugovorene cijene.