news-details
Ekonomija

Privredna komora: Gubici u turizmu zavise od epidemiološke situacije

Izvor: MINA Business

 Ovogodišnji gubici crnogorskog turističkog sektora usljed pandemije koronavirusa zavisiće od epidemiološke situacije u Crnoj Gori i najznačajnijim emitivnim tržištima, saopštili su iz Privredne komore (PKCG) i dodali da do danas nema najava otpuštanja u toj djelatnosti.

Iz Odbora Udruženja turizma PKCG kazali su da su trenutne procjene da će se ova sezona, kada se otvore granice, najviše bazirati na domaćim i turistima iz regiona.

-Ohrabrujuća su i dešavanja u pojedinim zemljama Evropske unije (EU) u kojima dolazi do značajnih popuštanja mjera i traženja načina za bezbjedna međunarodna putovanja. Ukoliko se pandemija suzbije u kraćem periodu, prognoze su da će se posljedice u turizmu osjećati najmanje do proljeća naredne godine-rekli su agenciji Mina-business iz PKCG.

Vlada, kako su naveli, prati razvoj situacije i usvaja nove mjere u cilju dugoročnije podrške turizmu i ugostiteljstvu, kako bi se u narednim godinama nastavili dosadašnji trendovi rasta.

U prošloj godini je od direktnih i indirektnih uticaja od turizma prihodovano oko 1,1 milijardu eura.

-Crnogorski turistički sektor su u prethodnom periodu obilježile značajne investicije, kao rezultat direktnih i indirektnih podsticaja države i očekivanja da će naši prirodni potencijali biti uspješno valorizovani, te da će kao rezulat svega toga u narednom periodu investicije u turizam proizvoditi dobre poslovne razultate-objasnili su iz PKCG.

Oni su podsjetili da su se turistički privrednici prvi suočili sa poteškoćama u poslovanju, a od sredine marta im je zabranjeno obavljanje djelatnosti u cilju očuvanja javnog zdravlja.

-Predstojeća turistička sezona je neizvjesna i dovedena u pitanje. Turizam u Crnoj Gori je posebno ranjiv u aktuelnom zdravstveno-ekonomskom momentu, usljed niske profitabilnosti sektora, odnosno niske akumulacije dobiti u malim i mikro preduzećima i značajnih investicija koje još nijesu počele da se vraćaju-kazali su iz PKCG.

PKCG, kako su dodali njeni predstavnici, sprovodi dnevnu analizu situacije u vezi sa poteškoćama u poslovanju zbog pandemije koronavirusa, u vidu online upitnika kojeg privrednici popunjavaju na njenom sajtu.

-Najnoviji rezultati pokazuju da od 279 kompanija koje su popunile upitnik, njih 87,1 odsto osjeća uticaj pojave koronavirusa na poslovanje. Na pitanje koliko će izgubiti u narednih mjesec ako se nastavi režim uspostavljen radi koronavirusa, 38 odsto anketiranih preduzeća procjenjuje da će imati gubitke veće od 50 hiljada eura, a dva odsto da će morati da zatvori firmu-saopštili su iz PKCG.

Najviše kompanija koje su popunile upitnik je iz sektora turizma 32,2 odsto, od čaga se na usluge smještaja i ishrane odnosni 24,7 odsto, a na putničke agencije 7,5 odsto.

-Turistički aranžmani se ugovaraju unaprijed, i po godinu, pa prisutna neizvjesnost onemogućava planove turističkim radnicima i za narednu sezonu, što dodatno usložnjava obim i trajanje krize za te kompanije-naveli su iz Komore.

Iz PKCG su, odgovarajući na pitanje na koji način bi trebalo pomoći turistički sektor u cilju prevazilaženja krize, kazali da učestvuju u radu Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti (NKT), gdje je do sada težište pažnje bilo na zaštiti zdravlja ljudi i snabdjevenosti tržišta.

-Nakon sagledavanja svih ograničenja poslovanja, Vlada je 19. marta donijela prvi paket hitnih mjera kao podršku privredi i građanima u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije koronavirusa. Sve do sada donešene mjere su usmjerene na turizam i ostale produktivne i izvozno orijentisane sektore ekonomije-rekli su iz Komore.

Oni smatraju da bi se što skorijom implementacijom mjera nastavilo djelovati preventivno i tako u maksimalnoj mjeri kontrolisati nastalu situaciju sa ciljem pomoći preduzećima i privredi da prebrode krizu.