news-details
Ekonomija

Vlada isplatila 213.000 eura za podršku ribarima

Za 183 profesionalna ribara-nosioca dozvole za obavljanje privrednog ribolova na moru, isplaćena je jednokratna podrška od 213.300 eura kroz poseban Vladin program podrške poljoprivredi i ribarstvu, sa ciljem saniranja posljedica pandemije COVID-19.

-Tokom pandemije COVID-19 posebno su pogođeni profesionalni ribari na moru, jer je zatvaranjem ugostiteljskih objekata i smanjenim intenzitetom rada zelenih pijaca, egzistencija privrednih ribara, njihovih zaposlenih i njihovih porodica u velikoj mjeri bila ugrožena. Vlada i Ministarstvo poljoprivrede su i ovoga puta prepoznali značaj ribarstva i zahtjevnost djelatnosti kojom se profesionalni ribari bave, te je pripremila poseban paket finansijske pomoći kako bi mogli da prevaziđu trenutno vrlo složenu situaciju-saopštili su  iz  Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Prema istim navodima,  podrška je isplaćena za 183 profesionalna ribara koji su nosioci važećih dozvola za privredni ribolov. Visina jednokratne podrške određena je na osnovu broja ribolovnih dana koji su privredni ribari ostvarili u 2019. godini, a na osnovu unijetih dnevnika ulova u Ribarski informacioni sistem koji vodi Direktorat za ribarstvo.

Prilikom određivanja visine podrške uzeta je u obzir i vrsta ribolova kojom se privredni ribari bave-da li je veliki ili mali privredni ribolov s obzirom da su, zbog većih izdataka za gorivo, angažovanje posade, troškovi kod obavljanja velikog privrednog ribolova kočama i plivaricama i nekoliko puta veći u odnosu na mali privredni ribolov.

-Minimalni iznos podrške je opredijeljen i za one privredne ribare koji imaju minimalan broj unijetih ribolovnih dana, jer će se i na ovaj način pomoći porodicama kojima je to jedini izvor prihoda, a  evidencija ribolovnih aktivnosti osnov je za određivanje svih vrsta podrške. Osim ove jednokratne podrške privredni ribari mogu kroz Poseban program podrške poljoprivredi i ribarstvu koristiti i mjeru Intervencije na tržištu kojom će se podržati otkup, skladištenje i plasman ili ustupanje javnim ustanovama-ističu iz Ministarstva.

Obezbijeđena je i nova povoljna kreditna linija preko IRF kredita za nabavku obrtnih sredstava koji će se odobravati do maksimalnog iznosa od 20.000 eura, uz kamatu 1,5 odsto, rokom otplate do dvije godine i grejs periodom do jedne godine.

-Vlada je obezbijedila i subvencioniranje kamate tokom grejs psrioda. Nastavlja se i realizacija tri javna poziva za modernizaciju profesionalne ribolovne flote kroz Agrobudžet za šta je opredijeljeno 280.000 eura,  80.000 više u odnosu na 2019, dok cjelokupni budžet opredijeljen za sektor ribarstva iznosi 2.243.000 eura, što je značajno uvećanje od 44 odsto uodnosu na prethodnu godinu. Moguće je ostvariti podršku u iznosu od 50 odsto realizovane investicije, najviše do 10.000 eura kroz javne pozive za modernizaciju profesionalne flote-navode iz Ministarstva. 

Profesionalni ribari će moći u okviru projekta MIDAS II, aplicirati za podršku za nabavku novih plovila i za druge značajno veće investicije.

-Iznos sredstava koji je na raspolaganju za 2020. godinu po ovom osnovu je 400.000 eura, a raspisivanje Javnog poziva se očekuje u trećem kvartalu. Stvaranjem uslova da se tokom trajanja pandemije neometano obavlja izlov ribe, opredjeljivanjem značajnih sredstava za pomoć u prevazilaženju zahtjevnog perioda nakon pandemije i realizacijom mjera Agrobudžeta, Vlada i Ministarstvo poljoprivrede pokazuje kontinuiranu brigu za sektor ribarstva- zaključuju iz Ministarstva.