news-details
Ekonomija

Sezona će biti kao korona - ne vidiš je, a tu je

Izvor: Vijesti

Autor: Vuk Lajović

 Ove godine će sezona biti kao korona, ne vidiš je, a tu je. Ako misle da preživimo, cijene zakupa plaža i lokala u zoni morskog dobra moraju da idu najmanje 70 odsto niže, jer će i sezona, ukoliko je bude, biti najmanje za toliko lošija nego lani.

To je za “Vijesti“ poručio član Upravnog odbora udruženja ugostitelja Budve Ilija Armenko, smatrajući da je nerealno da plaže mogu biti otvorene 18. maja, jer niti mogu dovesti radnike, koji su uglavnom iz regiona, niti mogu prići kupalištima jer su još na snazi mjere NKT za zarazne bolesti.

Iz Morskog dobra procjenjuju da bi kupališta mogla da budu otvorena 18. maja, a realna očekivanja su da plaže najkasnije do 1. juna budu u punoj funkciji. Pripremljen je i set olakšica za zakupce - restorane u zoni morskog dobra koji rade tokom cijele godine, godišnje naknade za period od 90 dana, zakupce kupališta osloboditi obaveze dostavljanja (uplate) činidbene garancije za dobro izvršenje ugovora za 2020, a svim zakupcima plaćanje godišnje naknade za 2020. u većem broju rata, uz obavezu dostavljanja bankarske garancije, s tim da posljednja rata dospijeva najkasnije do 1. decembra 2020.

-Nemamo mi čarobni štapić. Uz svo poštovanje prema Morskom dobru, mi ugostitelji ne možemo tako brzo da odregujemo da plaže mogu biti spremne 18. maja. To je nemoguća misija. Nisam mogao da odem do Bara da kupim materijal kako bi okrečio i uredio lokal. Niti mogu ni da priđem plaži jer su na snazi mjere NKT-naveo je Armenko, vlasnik petrovačke plaže i lokala “Ponta“, kao i hotela u Buljarici.

Smatra da ponuđeni set olakšica nikako ne pomaže ugostiteljima.

-Ništa nam ne znači to što nam neko daje da platimo na rate zakupninu. Ništa nam ne znači to što nam odlažu plaćanje zakupnine na 12 mjeseci, kada taj iznos ne mogu da zaradim. Potrebno je da se spusti cijena zakupa za najmanje 70 odsto da bi mogli da preživimo. Da bih otvorio lokal potrebno mi je 30 hiljada eura. Zaboravimo bogaćenje, ove godine moramo samo da preživimo. Morsko dobro mora da spusti cijene, jer se predviđa da će sezona biti za 70 odsto lošija, ako ne i više, od prethodne. Ako je zakup 15 hiljada eura, neka za ovu sezonu bude 5.000 eura, da bi mogli da preživimo-kazao je Armenko.

 On je naveo da ugostitelji ne traže da im neko oprosti zakupninu, jer i Morsko dobro mora da ima prihode i da ono isplaćuje zarade ljudima.