news-details
Ekonomija

U Ulcinju predstavljen program ekonomskih mjera Opštine za podršku građanima i privredi

Izvor: Vijesti

Autor: Suzana Ganić

 Predsjednik opštine Ulcinj Ljoro Nrekić predstavio je program ekonomskih mjera Opštine za podršku građanima i privrednicima zbog korona-krize. Poreske obaveze su odgođene, neke takse oproštene, a opštinskim funkcionerima smanjene plate u ova dva mjeseca za trećinu.

Set stimulativnih mjera za građane i privredu, predviđa, između ostalog: odloženo plaćanje poreza na nepokretnosti na dvije rate do kraja godine te odlaganje plaćanja prireza na dohodak na 90 dana. Nakon epidemije koronavirusa, uslijediće i rebalans budžeta.

-Oslobađaju se naplate lokalnih komunalnih taksi za korišćenje javnih površina ljetnjih bašti, zatvorene baste, drugi pokretni objekti, taksi stajalista, trotari i ostale javne površine, za mjesece april, maj, jun 2020. godinu za sva pravna lica i preduzetnike koja nijesu koristili javnu površinu zbog naredbi NKT-a. Oslobađaju se uplate za taksi licencu za 2020. godinu za sva taksi udruženja i za iste će se odlagati obaveza iz Uredbe o taksi prevozu o prefarbanju vozila u žutu boju. Oslobađaju se svi obveznici poreza na poljoprivredno zemljište fakturisanja poreza za poljoprivredna zemljista za 2020. godinu-rekao je predsjednik Opštine Ulcinj, Ljoro Nrekić.

Plaćanje računa za vodu odgođeno je na 60 dana, dok je godišnja cijena parking karte umanjena za 20 odsto, kao i dnevna turistička karta. Nrekić je kazao da je uvažio predloge odborničkih klubova, ali da građane i privrednke nije mogao potpuno osloboditi plaćanja poreza.

-Da smo oslobodili 40 posto plaćanja poreza na nepokretnosti, da smo mi oslobodili sve, od čega Opština da živi. Onda bi se stvorila jedna nova socijala, koja se zove Opština Ulcinj- kazao je Nrekić.

Nrekić je preporučio i Morskom dobru umanjenje zakupa svim njihovim korisnicima. Ukinuo je prekovremene sate , naknade za rad u komisijama i službena putovanja dok traju mjere NKT-a. Smanjene su i plate za 30 odsto funkcionerima, direktorima javnih preduzeca i članovima upravnih odbora za maj i jun.