news-details
Ekonomija

Koronavirus mijenja pravila na plaži

Izvor: Portal RTCG / TV Prva

 Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović kaže da će epidemiolozi odlučivati o tome kada će granice biti otvorene.

On objašnjava da je planirano da se 18. maja otvore svi ugostiteljski objekti u Crnoj Gori i da su već i pripremi zdravstveni standardi koji će morati da se obezbjede za njihov bezbjedan rad.

-Svima nam je cilj zaštita zdravlja i svi se već navikavamo na novi standard socijalne distance koji će biti takav sve dok ne bude vakcine-navodi Davidović, za TV Prva.

-Biće to neki novi vid turizma, kontrolisanog turizma-kaže Davidović i objašnjava šta bi to moglo da znači.

Na 16 kvadratnih metara plaže biće dozvoljeno da se postave po dvije ležaljke i jedan suncobran, a tako će biti i za one koji ne žele ležaljke već budu htjeli da borave na svojim peškirima, naveo je Davidović.

On kaže i da će ležaljke i druga oprema biti dezinfikovane na dnevnom nivou jer je želja svih “da se osjećamo bezbjedno, ali i da zadržimo osećaj odmora”.

Kada je u pitanju otvaranje granica, Davidović kaže da je situacija sa koronavirusom u Crnoj Gori dobra, ali da je za otvaranje granica neophodno da i u drugim zemljama bude tako.

-Ako znamo da negdje postoji žarište ne bi bilo prirodno da otvorimo granice i primamo turiste iz tih država-kaže on i podsjeća i da je na nivou EU razmatraju ideje o uvođenju zdravstvenih pasoša i potvrda koje bi omogućavale ljudima da putuju iz jedne zemlje u drugu.