news-details
Ekonomija

Na evidenciji Biroa rada Bar 221 novoprijavljeno lice

Izvor: Pobjeda

Autor: Vjera Knežević Vučićević

Jedno od pitanja koje se proteklih sedmica od pojave prvih slučajeva zaraženih koronavirusom u Crnoj Gori najčešće potencira među građanima i izaziva najveću pažnju javnosti je u kojoj mjeri će globalna pošast uticati na zaposlenost. Načelnik Biroa rada Bar Veselin Orlandić ističe da je naredba Nacionalnog koordinacionog tijela o zabrani rada ugostiteljskih objekata, tržnih centara, kladionica, frizerskih i kozmetičkih salona, prevoznika, taksista uticala da od kada je 16. marta pandemija proglašena, na evidenciji Biroa rada Bar ima 221 novoprijavljeno lice.

- Još tokom marta smo, kao i poslodavci, počeli sa selekcijom sezonskih radnika, ali se niko zbog vanrednih okolnosti nije mogao zaposliti. Broj oglašenih slobodnih radnih mjesta od početka godine do danas je 469, dok je od 16. marta do 23. aprila prijavljeno je 27 slobodnih radnih mjesta. Poređenja radi, do proglašenja pandemije mjesečno je oglašavano po stotinjak slobodnih radnih mjesta. U odnosu na prošlu godinu raspisano je oko 34 odsto manje radnih mjesta. Opština Bar na nivou države ima nižu stopu nezaposlenosti, za sada smo ispod 11 odsto - navodi Orlandić.

On informiše da su za korisnike otvorili novu mail adresu- vanredno.bar@zzzcg.me. Prijavljivanje se organizuje elektronskim putem, skenira se lična karta, radna knjižica, a oni koji se prijavljuju po prvi put i diplomu o završenoj školi.

- Zadovoljni smo kako se nazaposleni snalaze u novim okolnostima. U pitanju su uglavnom informativno pismeni pripadnici mlađe generacije. Ipak, programe koje je Zavod godinama sprovodio, ne možemo realizovati "na daljinu"- kaže Orlandić.

U Baru prema posljednjoj evidenciji pravo na mjesečnu naknadu ima 571 korisnik. Redovnu novčanu naknadu prima 164 lica sa evidencije, redovnu uvećanu prima šest korisnika, a 59- toro od tog broja čeka penziju (lica koja imaju preko 35 godina radnog staža). Osim novčane naknade na osnovu prestanka radnog odnosa, Zavod za zapošljavanje odobrava i nadoknadu na osnovu osiguranja za nezaposleno lice. Obeshrabrujući podatak je, kako naglašava, što novčanu naknadu prima i 326 lice sa invaliditetom. Od tog broja je 14 invalida rada.

Komentarišući podršku Vlade koja odobrava subvencije od 70 odsto bruto minimalne zarade poslodavcima za nezaposlene koji se prijave na Zavod u narednih šest mjeseci, Orlandić ističe da je to značajan stimulans i odličan potez na početku.

- Očekujemo da će Vlada donijeti i druge mjere. Već juče je bilo 20 oglasa za 30- tak novih radnih mjesta - kaže on.

Prioritetna aktivna mjera Zavoda za zapošljavanje Crne Gore je sezonsko zapošljavanje. Biro rada Bar je već napravio predselekciju, a turistički kompleks "Rekreaturs" iz Čanja, koji tradicionalno upošljava značajan broj sezonaca na barkoj rivijeri, selekciju zainteresovanih lica sa evidencije koja traže sezonski posao. Barski Biro rada organizovao je i različite programe obuka- od kurseva jezika do računara, kao i obuke za sezonska zanimanja- kuvare, konobare, recepcionere, sobarice… Svi projekti su u ovom momentu “na čekanju” do okončanja vanredne situacije prouzrokovane pandemijom koronavirusa.