news-details
Društvo

Mještani Bijele i volonteri ogorčeni zbog trovanja pasa

Izvor: Radio Herceg Novi

U proteklih nekoliko dana u Bijeloj je otrovano pet pasa. Ogorčeni su mještani Bijele koji su brinuli o psima ali i volonteri hercegnovskog Azila. Među otrovanim je jedan vlasnički pas, kaže nam volonterka Slađana Kovačević.

-Trovanja pasa se ponavljaju i istom naselju u Bijeloj. Od pet otrovanih tri su uginula, dok smo dva uspjeli da spasimo. Ne mogu da shvatim motive nekog ko je u stanju da psu baci otrov. Ne samo psu, već bilo kojoj životinji. Ovi psi su se mučili satima i umirali u najvećim bolovima. Dakle, prosto je neshvatljiv mentalni sklop takvog čovjeka-kaže Kovačević.

Navodi i da su dvije ženke, koje nisu uspjele da prežive, bile sterilisane. Za njihovu sterilizaciju, volonteri su sakupili novac.

 -Bile su pitome naravi i djeca su ih veoma voljela i prosto je neshvatljivo da neko može da uradi tako nešto- kaže Kovačević.

Podsjeća i da naš grad ima Azil za pse, te da je dovoljan jedan telefonski poziv koji bi riješio problem.

Slučaj trovanja pasa prijavljen je policiji čiji su službenici obavili uviđaj. Volonteri hercegnovskog azila se nadaju da će biti otkriven onaj ko je odgovoran i da će biti adekvatno kažnjen.

Azil za pse otvoren je 2009. godine na Dizdarici i u njemu je 31. marta bilo 58 pasa. Proteklog i ovog mjeseca udomljena su tri mlada i tri malo starija štenca.

Azil je u nadležnosti preduzeća “Čistoća” koje na godišnjem nivou izdvaja između 50 i 60 hiljada eura za njegovo održavanje i brigu o psima. Imaju dobru saradnju sa NVO sektorom posebno sa Volonterima hercegnovskog azila, koji su lani uspjeli da obezbijede 300 ćebadi, 1.500 kg granula a organizovali su niz akcija čišćenja i uređenja kućica.

Zahvaljujući opštini Herceg Novi prošle godine azil je dobio još 20 kućica za pse.

Iz Azila poručuju da su oni uvijek spremni prihvatiti napuštenog psa ali da je najvažnije da ljudi shvate da voljeti i imati psa nije isto i da ukoliko odluče da u kuću dovedu ljubimca moraju biti odgovorni vlasnici.

Mnogi nakon početnog entuzijazma i ljubavi poslije izvjesnog vremena shvate da to iziskuje dosta vremena ali i novca i odluče da ostave svog ljubimca. Većina pasa koje vidimo na ulicama nekada su bili vlasnički psi.

Zakon o dobrobiti životinja i podzakonska akta imaju dobro definisane odredbe koje se tiču obaveza vlasnika životinja, kao i kazne u slučaju kršenja tog zakona. Razne devijantne radnje osoba koje zlostavljaju ili nehumano postupaju sa životinjama treba utvrditi adekvatno, po osnovu zakona i kazniti -kažu nam nadležni.

Postoji i pravilnik Opštine Herceg Novi  kojim se utvrđuje način držanja pasa i ostalih ljubimaca, ali građani uglavnom nisu upoznati sa tim dokumentom. Za kontrolu sprovođenja zakona i sankcionisanje prekršitelja nadležna je Komunalna policija i Veterinarski inspektor.

 Podsjećamo i da je lani počela kampanja za odgovorno držanje pasa, koju finansira Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja i Upravom za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Ova kampanja ima za cilj uspostavljanje sistema kontrole populacije pasa, kao i smanjivanje broja napuštenih pasa. Ciljne grupe kampanje su komunikatori kampanje odgovornog vlasništva, mediji, država, nevladine organizacije. Specijalni fokus je na udomljavanju pasa, gdje se očekuje podrška lokalnih zajednica i organizacija.