news-details
Društvo

U Crnu Goru mogu građani iz 26 država

NKT je odlučilo da u skladu sa preporuka Instituta za javno zdravlje (IJZ)od sjutra prvog juna dozvoli ulazak u Crnu Goru građanima iz 26 zemalja, i to bez karantina i samoizolacije, ako je stopa aktivnih slučajeva COVID 19 manja od 25 na 100.000 stanovnika u toj državi.

To su Slovenija, Island, Hrvatska, Slovačka, Švajcarska, Albanija, Austrija, Norveška, Monako, Kosovo, Njemačka, Grčka, Mađarska, Danska, Litvanija, Letonija, Azerbejdžan, Luksemburg, BiH, Bugarska, Izrael, Sjeverna Makedonia, Irska, Češka, Finska i Estonija.

NKT je na predlog IJZ odlučilo i da od sjutra svim vrstama okupljanja, na otvorenom i u zatvorenom prostoru, na javnim mjestima, uključujući i svadbena veselja, sahrane, kao i na sportskim takmičenjima može da prisustvuje do 200 osoba.

Na tim okupljanjima biće obavezno poštovanje mjera fizičke distance od najmanje dva metra. Na sportskim takmičenjima obavezna je dezinfekcija rekvizita za treninge, takmičenja i turnire i predmeta koje sportisti zajedničko koriste.

Dozvoljen je rad disko klubova/barova i noćnih klubova i barova, dječijih igraonica u skladu sa uputstvom IJZ, te rad bioskopa, pozorišta i dječijih vrtića.

-Javne predškolske ustanove počinju sa radom od četvrtka četvrtog juna. Privatne predškolske ustanove mogu početi sa radom od sjutra, ako su ispunile sve uslove i preporuke IJZ-saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.