news-details
Kultura

Novi album crnogorskog bluz gitariste

Crnogorski bluz gitarista Vanja Orlandić objavio je album “Guitars and cigars”. U razgovoru za Feral.bar Orlandić, koji živi i stvara u rodnom Baru, ističe da je njegov 18. po redu album uglavnom orijentisan ka bluzu. Snimio je ukupno 22 kompozicije, a album je objavio na sajtu bandcamp.com.

-Gitare su moja strast, kao i cigare, tako sam se i odlučio za ime albuma. Nekoliko kompozicija je posvećeno mojoj vjerenici, jedna mojoj dragoj bratanici, a jedna-“Blues for Mike” mom prijatelju iz Oklahome, inače prijatelju Erika Kleptona koji me je slučajno našao na Spotifaju, kontaktirao me i kazao mi da je prosto bio oduševljen mojim načinom sviranja,” Man,I wish I could play like you”-priča Orlandić.


-Album otvara numera “Slipping into sunset with you” koju je producirao i aranžirao Nemanja Bečanović, ostalo sam uradio sam u svom kućnom studiju. Posljednja numera na albumu je “52 Telecaster blues”, o gitari koju sam dugo sanajo i taj san konačno ostvario-kupio sam je prije godinu dana, reizdanje čuvenog modela Telecastera iz 1952.-kaže barski bluzer.

Sagovornik Feral.bar sluša bluz od svoje 14. godine, kada je čuo kompilacijski album “Harmonica blues”, a zatim album John Majall's Bluesbreakers sa Erikom Kleptonom. Od tog trenutka, kaže Vanja, Klepton mu je najveći gitarski uzor uz Pola Kosofa iz Free i Roja Bjukenena kojem je takođe posvetio jednu pjesmu na albumu. U uzore svrstava i Mika Tejlora, Alvina LijaPitera Grina, Fredija Kinga.