news-details
Kultura

Horizonti Crne Gore Gorana Ćetkovića

Izvor: RTCG

Autor:: Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Izložba slikara Gorana Ćetkovića "Horizonti" otvorena je u galeriji Centra za kulturu "Nenad Rakočević", u Mojkovcu, a slike iz ovog ciklusa su tematski predio-pejzaž.

Kako se čulo na otvaranju izložbe, od početka svog stvaralaštva po koloritu i energičnom potezu Ćetković je bio ekspresionista,, a u okviru likovnog izraza ostvario se u nekoliko ciklusa: Portreti, Dvofiguralne kompozicije, Ženski aktovi, Glasovi tišine i Zub vremena.

U ovom periodu Ćetkovićevog stvaralaštva dominiraju dvije teme: portret i ženski akt, koje se ispoljavaju kao slikareva vizija, jer ne slika ni portret ni ženski akt po modelu.

-Goran Ćetković je slikar jedinstvenog i prepoznatljivog stila koji se večeras predstavio sa horizontima iz različitih krajeva Crne Gore, nazvanim 'Igra tame i svjetlosti-kazala je direktorica Centra za kulturu Ljilja Jokić. O postavci su govorili i Mirko Jakovljević i mr Mladen Blažević.

Ćetković, iako je prepoznatljiv po slikarskom kontinuitetu koji se uglavnom odnosio na portret i figure, u Mojkovcu je pokazao pejzaže o kojima kaže da je na jedan apstraktni način uz pomoć nekih simbola iz prirode pokušao da ponovo stvori jedno slikarstvo koje je u dodirnim tačkama sa prethodnim ciklusima u kojima se bavio problematikom čovjeka.

-U prethodnim ciklusima kao što su 'Glasovi tišine' i 'Zub vremena' bavio sam se, pogotovo, u prvom ciklusu otuđenosti savremenog čovjeka i uopšte prolaznosti. Naravno, nije izostalo ni ono što smo doživjeli posljednjih mjeseci ne samo mi kao država već i cijela planeta, kada smo se suočili upravo sa tim izazovima koji su produkt razvoja tehnologije, te dešavanja koja utiču na čovjeka, ali i na prirodu. Samim tim i ti pejzaži kao i prethodni ciklusi koji se bave problematikom čovjeka govore o prolaznosti to su najčešće pejzaži predjela, da li zavičaja ili nekih krajolika koje oko vidi u spoljašnjem svijetu a s druge strane sve su to pejzaži koji su negdje sakriveni u fiokama unutar čovjekovog mozga koji na kraju isplivaju na platnu- kazao je Ćetković.

Goran Ćetković je rođen 1975. godine u Kolašinu. Diplomirao je na FLU na Cetinju u klasi prof. Nikole Gvozdenovića, 2000. godine. Izlagao je na velikom broju samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu i učesnik je velikog broja likovnih kolonija. Član je ULUCG. Živi i radi u Baru.