news-details
Kultura

Raspisan foto i likovni konkurs o kulturnom naslijeđu

JU Kulturni centar” Nikola Đurković” Kotor raspisao je likovni i fotografski konkurs “Kulturno naslijeđe, izvor kreativnosti” povodom 21. maja, Svjetskog dana kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj.

Likovni konkurs obuhvata dvije uzrasne kategorije-za djecu do 5 godina i za djecu od 6-10 godina, a fotografski konkurs kategorije djeca od 11-15 godina i mladi od 15-30 godina.

Učesnici konkursa svoje radove šalju u inbox Facebook stranice JU Kulturni centar Nikola Đurković Kotor najkasnije do 19. maja  u podne. Osim rada, neophodno je dostaviti  ime i prezime autora, grad iz kojeg je autor i koliko ima godina. Poželjno je da uz crtež ili fotografiju bude naveden opis rada, adekvatan citat ili nekoliko rečenica o samom autoru. Svi radovi će biti objavljeni na pomenutoj FB stranici.

Glasanje za najbolji rad će biti slobodnog tipa, odnosno svi korisnici ove društvene mreže moći će da glasaju za najbolji rad tako što će ispod slike označiti da im se sviđa. Radovi sa najvećim brojem „lajkova“ biće nagrađeni. Za sve četiri kategorije predviđene su simbolične nagrade za prvo, drugo i treće mjesto. Imena nagrađenih učesnika konkursa biće objavljeni na Facebook stranici u četvrtak, 21. maja .

-Ustanove kulture ne smiju oslabiti svoju ulogu u promovisanju kulturnih vrijednosti ni u vanrednim okolnostima poput aktuelne. S tim u vezi, organizujemo konkurs kako bismo simbolično podržali i promovisali sve mlade ljude koji žele javno da pokažu svoj talenat, a putem njega svoje viđenje kulturnog naslijeđa i njegovog značaja za budući razvoj kulture i obrazovanja.

Svaka kreativnost potiče iz kulturnih tradicija, ali se širi u kontaktu sa drugim kulturama. Zato kulturno naslijeđe u svim oblicima, treba da se sačuva, da mu se da značaj i da se prenese na buduće generacije u svojstvu svjedočenja o iskustvu i ljudskim stremljenjima, a kako bi se njegovala kreativnost u svoj svojoj raznolikosti i razvijao pravi dijalog između kultura-objavili su iz kotorskog Kulturnog centra.